Historie

Snaregade nær Gl. Strander sammen med Magstræde nogle af de ældst bevarede gader i København fordi flere huse blev skånet ved de store bybrande i 1700-tallet.

Gaden  er opkaldt efter rådmand og købmand Erland Jonssøn Snare, som 1501 lejede grunden, nuværende Snaregade 14. Hans navn er dog ikke knyttet til gaden før 1607. Den ejendom, han lod opføre, bar længe efter hans død navnet Snarens Gård.

Den 5. juni 1795 udbrød der brand på Holmen. Tre dage efter lå en stor del af byen som en rygende ruinhob med knap 1000 nedbrændte huse fra Holmens Kanal over Nikolaj Plads, mellem Kanalen og Strøget, over Rådhusstræde til Vestergade og det meste af Vester- og Nørrevold. Omkring 3.500 familier var blevet hjemløse og måtte have hjælp.

 Da de nedbrændte kvarterer skulle genopbygges, var håndværkerstanden virkelig rustet til at tage denne kæmpeopgave op, fordi murermestre og tømrermestre om aftenen havde modtaget undervisning og lært om bygningskunst på Kunstakademiet hos arkitekt C.F. Harsdorff. Mestrene havde lært så meget, at de kunne tegne en velproportioneret facade med fine enkeltheder helt i overensstemmelse med tidens klassicistiske stil. Murermester Poul Egeroed opførte i tiden efter Københavns brand i 1795 adskillige klassicistiske bygninger. Disse er kendetegnet ved en stilren klassicisme, som viser stærk påvirkning fra C. F. Harsdorff og dennes aftenundervisning af murermestre ved Kunstakademiet. I 1798-99 opførte murermester P. Egeroed forhuset i Snaregade 6, og der har i det ydre ingen væsentlige ændringer været siden. Først i 1856 omtales første gang facadepuds og oliemaling, og fra dette år skulle portrummets kvadrelignende paneler stamme.

FacadePort